aktualitások
Adókorrekt Könyvelőiroda
Online adatszolgáltatás 2020.július 01-től!!
2020 / 03 / 22

Kötelező adatszolgáltatásra kell felkészülni

A 2020/07/01-től életbe lépő törvényi szabályozás szerint csaknem minden kibocsátott számla tartalmáról a nav online számla felületén (onlineszamla.nav.gov.hu) adatszolgáltatást kell teljesíteni

Kire vonatkozik az adatszolgáltatás?

  • Mindenkire, aki számlát bocsát ki, akkor is ha a számla kibocsátója áfa mentes adóalany

Mely számlákat érinti az adatszolgáltatás?

  • A belföldi adóalanynak kibocsátott számlákat, függetlenül attól, hogy azon adómentes, fordított adós tétel kerül kiszámlázásra. Tehát a magánszemély részére kiállított számlák esetében nem kell adatot szolgáltatni

Milyen határidő áll rendelkezésre?

  • A kibocsátástól számított 4 napon belül (500000 ft-ot meghaladó áfa tartalom esetén 1 napon belül) kell az adatszolgáltatást megtenni

Amennyiben a számlázás számlázó program használatával, ingyenes online felületen (pl nav online számla rendszer) történik, akkor a program automatikusan elvégzi az adatszolgáltatást. Ehhez a programban be kell állítani az online regisztráció alkalmával kapott azonosítókat. A beállításokkal kapcsolatban a számlázó program készítői tudnak segítséget nyújtani.

Az onlineszamla.nav.gov.hu felületen a regisztrációt el kell végezni! E nélkül sem manuális, sem automatikus úton nem lehet az adatszolgáltatást rögzíteni.

Ügyfeleinknek azt javasoljuk, hogy a számlázást számlázó program használtatával vagy online felületen keresztül végezzék.

A kézzel kiállított számlák adattartalmát manuálisan kell rögzíteni az online felületen, melynek elmulasztása bírságot vonhat maga után!

A pénztárgépet használóknál, amennyiben számla kerül kiállításra, annak összegét nem szükséges a pénztárgépben rögzíteni, viszont a számláról adatszolgáltatást kell adni!