aktualitások
Adókorrekt Könyvelőiroda
Személyi kedvezmény 2020.
2020 / 01 / 28

Hogyan változik a személyi kedvezmény az szja-ban 2020-ban?

A súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 8050 forint adókedvezményt vehetnek igénybe a 2020-ban szerzett jövedelmük adójából. 2020-ban bővült azoknak a betegségeknek a köre, amelyek miatt igénybe vehető a személyi kedvezmény. Tájékozódni a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet alapján lehet. Néhány kedvezményre jogosító betegség: hallási-, látási-, mozgásszervi fogyatékosság, bizonyos immunbetegségek, endometriózis, méhnyakrák stb. A kedvezmény igénybevételéhez orvosi igazolás szükséges!

A kedvezmény visszamenőleg is érvényesíthető önellenőrzés útján.

Az adókedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a magánszemély már az igénybevétel időpontjában rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal.

A betegség igazoláson szereplő kezdő dátumától jár a kedvezmény.

A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve, az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni.

Az adókedvezmény csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmek adójának terhére érvényesíthető, és a rendszeres jövedelem (pl munkabér) esetén nyilatkozat alapján havi rendszerességgel figyelembe vehető.